Търговище ще отбележи 146 години от Освобождението си

By 22 Януари 2024
Търговище ще отбележи 146 години от Освобождението си Търговище ще отбележи 146 години от Освобождението си снимка: Община Търговище

На 29 януари, понеделник, Търговище ще отбележи 146 г. от Освобождението си от османско иго.

В празничния ден, в 11.30 ч., пред Морената в квартал "Вароша" ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на града.

В 11.45 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата "Св. Успение на Пресвета Богородица", а в 12.00 ч. камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище.

В програмата пред  Морената ще се включи Духов оркестър "Васил Абрашев" към Община Търговище, а почетен караул ще дадат представители на Патриотичен клуб "Възраждане".

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Концерт, посветен на годишнината от Освобождението, организират Вокално-инструментален състав "Златни зари". Той ще започне в 17.00 ч., в зала №2 на читалището в Търговище.

Регионалният исторически музей също подготвя различни прояви по случай годишнината. От 22 до 26 януари Музейният образователен център отваря врати, за да посрещне ученици от пети до осми клас в рамките на образователната инициатива "Пътят към свободата". Децата ще имат възможност да научат за различни факти и личности, свързани с града ни и неговото Освобождение.

На 25 януари, от 17.00 ч. в Славейковото училище ще бъде открита и  изложбата "Реликви на свободата".

По традиция в самия празничен ден отворено с вход свободен ще бъде Славейковото училище. Гражданите ще могат да го посетят в периода от 9.30 ч. до 16.30 ч.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Понеделник, 22 Януари 2024 16:56