В търговщкото село Вардун откриха първия Национален фолклорен фестивал на етносите в България

By 24 Юни 2017 Прочетена 1893 пъти 0
Във фестивала ще вземат участие 19 състава, 16 индивидуални изпълнителя и 3 дуета, сред които са представители на читалищата в община Търговище и община Антоново, както и ученици от Търговище и Омуртаг Във фестивала ще вземат участие 19 състава, 16 индивидуални изпълнителя и 3 дуета, сред които са представители на читалищата в община Търговище и община Антоново, както и ученици от Търговище и Омуртаг

В търговщкото село Вардун откриха първото издание на Националния фолклорен фестивал на етносите в България.

Официален гост на събитието бе областният управител на Търговище Митко Стайков, който приветства участниците.

"Търговище е смесен район и добър пример за това как представителите на различните етноси съжителстват в разбирателство.", каза в словото си за откриването Митко Стайков.

Във фестивала ще вземат участие 19 състава, 16 индивидуални изпълнителя и 3 дуета, сред които са представители на читалищата в община Търговище и община Антоново. В културното събитие се включват също и ученици от II СУ "Проф. Никола Маринов" – Търговище и основното училище в село Беломорци, община Омуртаг, като самодейците от читалището и училището в село Вардун изнесоха кратка програма, без да участват в конкурсната част.

Участниците ще бъдат оценявани в различни групи. Журито е в състав хорегографите Светла и Стамен Стаменови и Ферги Каракашев, който е председател на ромската фондация "Искра".

По статут Националния фолклорен фестивал на етносите в България ще се провежда през 3 години, като целта му е да популяризира дейността на културните институции в страната, давайки възможност на самодейците от цялата страна да се изявяват. Той трябва да създава и дух на толерантност, уважние и съпричастност към традициите на различните етнически групи.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net