fbpx

В Центъра за психично-здравни грижи в търговищкия квартал "Бряг" правят мартеници и картички /ВИДЕО/

By 10 Февруари 2021 Прочетена 1083 пъти 0

За живота на хората с психични заболявания - който понякога тече в страх и тревоги.

Ние обаче ви показваме добрият пример - Комплексът за психично здравни грижи в квартал "Бряг" край Търговище, който съществува от 12 години.

"И баба Марта наближава. В изолация или не, традициите е  хубаво да се уважават и спазват. Ако харесате нашите ръчно произведени красоти, не се двоумете, а мартенички от нас си вземете". Тази публикация провокира екипът ни да посети комплекса.


Тук предлагат подкрепа на хора с психични заболявания, които, заради специфичните си особености, живеят в изолация не само по време на пандемията.

Повечето са останали без близки и приятели, нямат работа и доходи. Заварваме ги да творят.

Правя картички за пролетта, понеже да правя това ми доставя удоволствие, празниците наближават, Св. Валентин, Трифон Зарезан, Баба Марта.

довери ни Стефка, която е един от потребителите на комплекса

Правим картички за Св. Валентин, ще ги подаря на г-жа Андонова, на всички останали служители и потребители.

каза от своя страна Сами, който също е потребител


Социалната изолация, свързана с пандемията, се е отразила и на живота в комплекса - редовните разходки до града са сведени до минимум. Въпреки това тук кипи живот.

"Тук в Комплекса животът тече по обикновения начин, благодарение на екипа, който измисля различни разнообразни дейности.Освен разходките в кварталната градина, тук в групите, в които се работи, отбелязваме лични празници, празници обществени. Имаме много потребители от града, които сега не посещават центъра, ние се виждаме с тях редовно, даваме им материали, повечето от мартеничките, които са изработени, са изработени от тях вкъщи.

заяви ръководителят на КПЗГО Светлана Трифонова

"Материалите, които ги ползваме най-често са отпадъчни, стараем се да направим от нищо нещо, ползваме материали, които са от шивашки и мебелни фирми от града, дават ги като отпадъчни материали и се стараем да ги превърнем в някакви изделия, освен това си закупуваме материали със средствата от продадените изделия.

обясни трудотерапевтът Милена Станева


В квартален магазин вече за втори път откликва и продава направените в комплекса сувенири и предмети.

Имам и други продукти, които са изработени по повод Св. Валентин и Баба Марта, но тях ще ги задържа и ще продам най-напред на хората от дома нещата, защото първо имам сърце, човек съм, всеки може да изпадне в тяхното положение. Ако не успея да ги продам, ще ги купя за себе и мога да ги подаря на някого, който не може да си позволи да го купи.

казва управителят на магазина Сашка Маркова

В Комплекса за психично здравни грижи в Търговище споделят, че са се научили да не мерят успехите в квадратни метри, ремонти и оборудване, в нови методики и стандарти. 

За тях успехите имат човешки имена и истории.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 10 Февруари 2021 10:32
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.