Всяка година Държавно горско стопанство в Търговище радва гражданите с елхови дръвчета за празниците /ВИДЕО/

By 14 Декември 2020 Прочетена 1400 пъти 0

Всяка година Държавно горско стопанство в Търговище радва гражданите с елхови дръвчета за празниците.

Предлагат се в контейнери и отсечени, но оттам твърдят, че предпочитанията към дръвчетата в контейнери се увеличава всяка година.

По думите на специалистите, в природата се срещат около 50 вида елхи. От тях обаче най-популярната е Коледната, която украсяваме за празника. За тази цел Горското стопанство  в Търговище предлага всяка година над 600 дръвчета, от които повечето са в контейнери и са предпочитани от семейства с дворове и градини.

Коледни елхи в контейнер за тази година са от обикновена ела, на височина от метър до метър и петдесет, отсечените са от обикновен смърч и двугласка ела, на височина до 2 и над 2 метра. Предимството да си закупите коледна елха в контейнер е, че след като преминат празниците и еуфорията около тях, можете да продължите живота на дръвчето в двора на дома си, за разлика от отсечената разбира се. Коледната елха в контейнер е хубаво преди седмицата на Коледните и Новогодишни празници и след това да бъде изнесена навън, на хладно и влажно, защото високите температури в стайното помещение са предпоставка за съхнене на иглиците и за по-бързото отмиране на дръвчето. Докато Коледното дръвче краси вашият дом по Коледните и Новогодишни празници, е желателно да бъде полято веднъж или два пъти, за да запази влагата си до изнасянето му напролет в двора на дома ви.

разказва инж. Надя Тодорова - зам.-директор на Държавното горско стопанство в Търговище


Трябва да минат поне 4-5 години, за да бъдат дръвчетата готови да носят Коледната украса.

А такива големи дървета могат да се видят в гората. Има обаче едно специално място, където отглеждат точно коледните елхи – в разсадника. А там всичко тръгва от шишарки като тази.

Фиданките се отглеждат докато достигнат атрактивната височина от метър, метър и половина, даже до два метра. В отгледните грижи влизат поливане, окопаване на същите, плевене няколкократно през годината, както и други агротехнически мероприятия, торене, подкастряне на короните, за да добият за елхата характерният вид. Всяка година стопанството планира определена бройка, която ще задоволи нуждите на клиента, както за отсечените, така и живите Коледни елхи, като подбира дървесните видове според кой е по-атрактивен, кой е предпочитан от тях. Някъде към средата на ноември месец започва организацията на тази красива кампания, която се изразява в това да се извадят с помощта на машина или ръчно, определеният предвиден брой Коледни елхи да бъдат поставени в контейнера. Надяваме се, че въпреки пандемията, нашите Коледни елхи ще допринесат за доброто настроение и духа на хората по Коледните и новогодишни празници.

допълва още инж. Тодорова

Доказано е, че всяка година по това време се секат около 100 000 елхи, а след празниците на боклука се изхвърля цяла една иглолистна гора.

Елха в контейнер струва 18 лева, а отсеченото дръвче е малко по-евтино, но то живее само по празниците. Ако бъде оставено сред природата, елхата може да остарее до 400 години.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 14 Декември 2020 17:20
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net