Започна подготовката за зимата в община Търговище

By 23 Октомври 2018 Прочетена 2139 пъти 0
Общинският щаб за защита от бедствия и аварии набеляза мерки за осигуряване на ресурси, техника и екипи за действие Общинският щаб за защита от бедствия и аварии набеляза мерки за осигуряване на ресурси, техника и екипи за действие Община Търговище

Общинският щаб за защита от бедствия и аварии в Търговище набеляза мерки за осигуряване на ресурси, техника и екипи за действие при усложнена зимна обстановка.

В заседанието на щаба, което беше свикано със заповед на кмета д-р Дарин Димитров, участваха представители на полицията, БКС, противопожарна защита, "Енерго-Про мрежи", "Напоителни системи", ВиК, Държавно горско стопанство и други.

Експертът по сигурността на Община Търговище Кирил Керев посочи, че сред проблемите през предходния зимен сезон на територията на града са били паркираните автомобили, блокиращи улиците и затрудняващи влизането на техника в тях, като така се създават и предпоставки за произшествия. За освобождаването на улиците от неправилно паркирали автомобили ще съдействат от Пътна полиция и Районното управление.

Директорът на Общинското предприятие БКС инж. Недялко Неделчев обясни, че предприятието има налични 4 тона магнезиеви соли, 35 тона пясък и 25 тона сол, като още 100 тона ще бъдат доставени до края на тази седмица. Предприятието разполага на склад с достатъчни количества дървени опилки и каменно брашно за опесъчаване. Очаква се доставка и на 100 тона луга. БКС разполага с 20 специализирани снегопочистващи машини. Закупен е нов високопроходим самосвал, който допълнително е оборудван с гребло и устройство за опесъчаване. Извършва се ремонт на наличната техника и до края на седмицата машините ще бъдат в техническа изправност.

От "Енерго-Про" разясниха, че правят профилактика на въздушните мрежи и почистват от растителност, която може да ги повреди.

Центърът за спешна медицинска помощ пък разполага с 3 специализирани автомобила. Техниката е в готовност за работа в зимни условия и има синхрон с БКС за почистване на трасета при спешни случаи.

Детските заведения и училищата на територията на общината са в готовност за зимата, като всички имат доставени отоплителни материали.

До края на тази седмица кметовете и наместниците на селата Дралфа, Макариополско, Бистра, Буховци, Алваново, Надарево, Кралево, Пролаз и Лиляк трябва да подготвят и оборудват помещения за настаняване на застигнати от тежка зимна обстановка пътници. Помещенията трябва да останат в готовност до края на зимния сезон.

На заседанието бе обсъдена и необходимостта от по-голяма ангажираност на домоуправителите в дейностите по почистване пред жилищните обекти и премахването на ледените висулки, тъй като това е задължение на собствениците на сградите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 24 Октомври 2018 18:08
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net