Искрен Веселинов се срещна с професионалната общност на архитектите и проектантите в Русе

By 18 Октомври 2023 Прочетена 335 пъти 0
Искрен Веселинов се срещна с професионалната общност на архитектите и проектантите в Русе Искрен Веселинов се срещна с професионалната общност на архитектите и проектантите в Русе

Кандидатът за кмет на МК "България на регионите" Искрен Веселинов се срещна с членове на Камарата на архитектите, Съюзът на архитектите и Камарата на проектантите в Русе.

Той сподели, че през последните години се забелязва отстъпление в грижата за градската среда, което от една страна е свързано с липсата на средства и с липсата на европейски фондове, а от друга, с пасивното поведение на Община Русе по отношение посоката на развитие на града.

За това, според Веселинов, свидетелства състоянието на архитектурното наследство на града, което продължава да поставя с години нерешени въпроси, особено в стария, емблематичен градски център. Три знакови и дълго неглижирани сгради със сериозно общинско участие – Застрахователно дружество "България", хотел „Балкан" и Дома на учителя, както и незавършените корпуси на Доходното здание – представят само външната страна на нещата.

Веселинов припомни, че е вносител на текста в Закона за устройството на територията, според който общинските съвети разполагат с възможности да съставят наредби за градската среда, които да регламентират начина за поддържане на сградите, техния вид, както и типа съоръжения, които могат да бъдат монтирани по тях. Той изтъкна, че приемането на такава наредба за градската среда е важна стъпка, която трябва да бъде осъществена в дебат с професионалната общност.

Неотдавна беше приет общ устройствен план, който обаче страда от някои дефицити в разработката. Трябва също да се мисли за усвояване и вкарване в регулация на околоградските зони

коментира кандидатът.

Не на последно място е важно професионалната гилдия на архитектите и проектантите да бъде в постоянен контакт с администрацията. Аз съм привърженик на идеята за съставяне на обществен съвет, който да комуникира ефективно с представители на браншовите организации и да провежда допитвания по всички важни проекти за Общината

заключи Веселинов

 

От своя страна присъстващите изразиха благодарност за организираната среща и изтъкнаха, че Искрен Веселинов е единственият политически кандидат, който е инциирал разговор с професионалната общност в Русе.

Те изведоха като основен проблем неефективната комуникация и затрудненото сътрудничество с настоящата администрация. Представителите на бранша коментираха градското пространство като сбор от грозни сгради, неподдържани зелени площи и мръсни улици. В заключение обобщиха, че за да се промени облика на Русе е необходима, ясна, структурирана и глобална инвестиционна програма.
 
В дискусията се включи и Галин Григоров, лидер на ВМРО в Русе и втори в листата за общински съветници на местната коалиция.
 
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net