9 деца и ученици са върнати в образователната система от началото на учебната година в Русенско

By 17 Октомври 2023 Прочетена 443 пъти 0
9 деца и ученици са върнати в образователната система от началото на учебната година в Русенско 9 деца и ученици са върнати в образователната система от началото на учебната година в Русенско Областна администрация - Русе

Девет деца от русенска област са върнати обратно в класните стаи за последния месец.

Това стана ясно от работна среща на Областния координационен център по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Срещата беше водена от областния управител Данаил Ковачев, а данните бяха представени от експерти от Регионалното управление на образованието. Две от новозаписаните деца са в детска градина. Към момента в русенско работят 31 екипа с близо 400 души, като приоритетно до края на ноември се предприемат мерки спрямо деца и ученици, които не са записани в детска градина или в първи клас или които са посещавали училище или детска градина през предходната година, но не са записани през настоящата.

Особено внимание ще бъде отделено и на отпадналите от образователната система през предходната учебна година. Със статус незаписани, за които предстои да се работи и уточнява са 36 ученици, от които 24 деца в задължителна предучилищна възраст. Това означава, че за последните 7 години се наблюдава спад от над 11 пъти по този показател. За сравнение през 2017 година незаписаните деца и ученици са били 422.

РЕКЛАМА

 

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството.

Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от образователния процес. Същевременно данните сочат, че в чужбина се намират 4407 ученици от русенско до 16-годишна възраст. От тях 1315 са на възраст между 5 и 7 години.

 

Координацията между ангажираните институции по механизма за обхват в русенско е на много добро ниво. Предприетите мерки водят до конкретни резултати. За съжаление обаче има процеси, които е много трудно да бъдат управлявани в краткосрочни периоди. Сред тях е напускането на цели семейства не само от Русе и региона, но и от страната. Затова е необходимо да се работи в перспектива и регионът непрекъснато да се развива

коментира Ковачев
Припомняме, че в страната задължителното образование е до 16-годишна възраст и затова в обхвата на системата не влизат учениците от 11-и и 12-и клас.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 00:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net