ВИДЕО: Държавата отново се бави с ларвицидното пръскане за комари

By 21 Март 2024 Прочетена 352 пъти 0

В зависимост от атмосферните условия, в началото на април може да се очаква да започне пръскането срещу комари в Русе.

Това увери директорът на дирекция "Екология и зелена градска среда" в Общината проф. Любомир Владимиров.

Третирането би имало максимален ефект при средно денонощна температура от 12-13 градуса. Пръскането ще стане в кварталите по график, за който гражданите ще бъдат уведомявани.

От изключително значение за ефективната борба с комарите, обаче, е и намесата на държавата, която извършва пръскане срещу ларвите на насекомите, каза още проф. Владимиров. По думите му, това трябва да стане в началото на април, най-късно през май, защото ако такова наземно и авиационно третиране се случи през есента, както през миналата година, няма да има никакъв ефект.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Затова още от края на миналата година от Община Русе са изпратили писма до Министерството на финансите и на здравеопазването за необходимостта от отпускане на средства за навременно пръскане срещу ларвите на комарите по поречието на Дунав, като до момента нямало отговор от двете ведомства.

Проверка на телевизия КИС 13 в регистрите установи, че от Министерството на здравеопазването все пак са обявили обществена поръчка за тази дейност преди седмица, като оферти могат да се подават до средата на април. Нейната стойност е за малко над 2 милиона лева.

Според проф. Владимиров, бързите действия от страна на държавата са крайно необходими и заради наличието на предпоставки за появата на болести при хората, предавани от комарите.

В борбата срещу насекомите ще бъде включена и техника с обучени служители от Община Русе. Както и предишни години, обработката срещу комари от двете страни на Дунава ще бъде координирана с властите в Гюргево.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 21 Март 2024 14:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net