"Каритас" в Русе срещна жените в Историята с жени, които правят история

By 20 Декември 2023 Прочетена 627 пъти 0
"Каритас" в Русе срещна жените в Историята с жени, които правят история "Каритас" в Русе срещна жените в Историята с жени, които правят история снимка: "Каритас" Русе

Вдъхновяващи примери на жени в Историята се преплетоха със съвременни истории на жени, преживели най-страшния стрес – този на войната.

Образи и имена от миналото, променили живота ни, оживяха заедно с разкази на съвременни героини, изправени пред предизвикателството да започнат живота си отначало – в Русе и в България.

Хуманитарният център на "Каритас" в Русе организира среща-дискусия с участието на жени-бежанки от войната в Украйна, в която се включиха етнографките от Къщата на Калиопа Искра Тодорова и Биляна Жабова и исторички на женското движение в България. Те се разходиха виртуално из колекциите и визуалните разкази за Музея на градското всекидневие в Русе. Научиха повече за героините от инициативата "Жените в историята" на сдружение "Европейски пространства" и Русенския музей, която споделя знание за културното наследство.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Момичетата и жените съпреживяваха историите, споделени онлайн в колекцията "Шест жени от Украйна" на някои от първите украинки, пристигнали в Русе и намерили подслон в България след началото на бежанската вълна от март миналата година.

"Аз съм жена. Аз съм война. Аз имам криле, но те са ранени. Обгръщам с крилете си най-скъпоценното – моето дете…" Така започва емоционалният разказ на български език, който сподели една от участничките в срещата. Не казваме истинската й самоличност, защото идва от окупираните от Русия територии и се безпокои за близките си, останали там.

"Срещи като сегашната са и тъжни, но и много интересни, защото научаваме повече за мястото, където съдбата ни доведе. Децата ни растат тук, трябва някак да се справяме с живота. Женската сила ни крепи, но винаги е по-добре, когато споделяме трудностите си", обясни Юля от Западна Украйна, чиято дъщеричка вече говори прекрасен български език.

Срещата е част от инициативите на "Каритас" в Русе за социална интеграция на бежанците от Украйна и общуване с местните общности. Оказваната подкрепа се осъществява от мрежата на "Каритас" в България в партньорство с Католически служби за помощ Catholic Relief Services.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 20 Декември 2023 15:29
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net