Районен съд - Русе отчита ръст на делата срещу пияни и дрогирани шофьори

By 19 Юли 2023 Прочетена 440 пъти 0
Районен съд - Русе отчита ръст на делата срещу пияни и дрогирани шофьори Районен съд - Русе отчита ръст на делата срещу пияни и дрогирани шофьори снимка: КИС 13

За първото полугодие в Районен съд – Русе са постъпили 91 наказателни дела срещу лица, управлявали МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.

За сравнение, за същия период на миналата година този вид дела са били 79.

Само трима от всички 91 шофьори все още очакват присъдите си, тъй като производствата са отложени за разпити на свидетели и вещи лица. Едно от делата е било прекратено, тъй като подсъдимият е починал.

Двама от 87-те човека са били предадени на съд по ал.2 на чл.343 б от НК, т.е. са управлявали МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, след като вече са били осъждани за управление с концентрация над 1,2 на хиляда.

Четири от делата са приключили с присъди, а всички останали – със споразумения. Осъдените през първата половина на тази година шофьорки са били 4.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Само един от всички 87 водачи е управлявал мотопед, четирима – камиони, а останалите – леки автомобили. Най-възрастният от тях е бил на 82 години, а най-младият – на 18.

Под въздействието на наркотици (най-често амфетамин и метамфитамин) са управлявали 27 човека, а другите – с алкохол в кръвта между 1,38 и 3,64 на хиляда. Само двама са били чуждите граждани – 1 на Турция и 1 на Украйна.

Почти всички са получили по три наказания: лишаване от свобода, глоба и лишаване от право да управляват МПС, като само на шестима не е било наложено последното, тъй като са били неправоспособни. Ефективно ще лежат в затвора между 5 месеца и 15 месеца 8 подсъдими, а на 5 от тях са били приведени в изпълнение и предходни присъди между 3 месеца и 2 години и 6 месеца, в изпитателния срок на които са управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотици.

Наложените глоби са между 100 и 1000 лв. Лишаването от правоуправление е за срок от 6 месеца до 3 години.

По-голямата част от наказателните производства срещу лица, управлявали МПС след употреба на алкохол или наркотици, в Районен съд – Русе се разглеждат и през съдебната ваканция.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net