ВИДЕО: С викове "Оставка" служители на "Топлофикация" Русе отново излязоха на протест

By 03 Октомври 2023 Прочетена 571 пъти 0

Служители и работници в "Топлофикация" - Русе отново излязоха на протест в подкрепа на енергетиците и миньорите в страната.

Те отново предупредиха, че дружеството може да спре работа през 2026 година, ако не получи финансиране за плавен преход към чисто гориво.

Конкретните им искания остават същите: област Русе да бъде включена в Териториалните планове и да получи субсидии от Фонда за справедлив преход. Освен това настояват и за цялостно преразглеждане на плановете с участието на всички засегнати и за плавно преминаване към чисто гориво. Застават и зад шестте искания на колегите си от въглищните райони в страната.

РЕКЛАМА


Според синдикалистите, критични за "Топлофикация" Русе се оказват т.нар. "квоти" за емисии, които трябва да се плащат на много висока цена. Освен това, не се знаело дали изобщо ще им разрешат да купуват емисии.

Тъй като дружеството не е включено в териториалните планове за справедлив преход, това означава, че няма да получи финансиране, за да премине плавно към чисто гориво.

Според синдикалистите от КТ "Подкрепа" и КНСБ, ако исканията им не бъдат удовлетворени, има реална опасност през 2026 година "Топлофикация" да затвори и стотици да останат без работа, а перспективата пред русенци ще бъде да си търсят алтернативни източници за отопление.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 01:21
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net