ВИДЕО: Становище на РУО: В община Русе функционират маломерни паралелки без законово основание

By 12 Октомври 2023 Прочетена 648 пъти 0

В три училища в община Русе има маломерни паралелки, които функционират без да има законово основание за това.

Според Регионалното управление на образованието, която е последната инстанция в процедурата по утвърждаване на такива паралелки, при тях не е постъпвало искане да разрешат формирането на маломерните класове.

Очаква се казусът да бъде разгледан на извънредно заседание на Общинския съвет на 16 октомври.

Процедурата за утвърждаване на маломерни паралелки под 10 ученици е регламентирана в чл. 69 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, обясниха от РУО – Русе.

РЕКЛАМА


Към момента в Общината има утвърдени 5 паралелки с под 10 деца в три училища. В други три учебни заведения в Тетово, Ново село и Семерджиево, също функционират такива паралелки, но без заповед от РУО, тъй като при тях не е получено искане да разрешат формирането им с приложено решение на Общинския съвет.

По искане на 19 общински съветници, на 16 октомври ще се проведе извънредна сесия на местния парламент, където ще бъде разгледан и обсъден казуса.

Припомняме, че в становище на Общината по казуса се посочва, че през последните 3 години в същите три училища функционират паралелки с пълняемост по-малко от 10 ученици с полученото финансиране по реда на чл. 52б, ал. 4 от Наредбата, без дофинансиране, одобрено с решение на Общинския съвет.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 00:59
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net