ВИДЕО: В Русе предприемат първи стъпки за определянето на такса смет на принципа "замърсителят плаща"

By 09 Февруари 2023 Прочетена 866 пъти 0

От следващата година се очаква такса битови отпадъци да се образува по нова методика.

Въпреки че към момента тя не е разработена на национално ниво, в Русе предстои да бъде сформирана комисия, която да подготви и анализира възможните основи, приложими за общината.

Основният момент в предстоящите промени в начина на определяне на размера на такса битови отпадъци е внедряването на интегрирана система с измерване на количество генериран отпадък на всеки отделен имот.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Първо, това ще бъде въведено експериментално в малките населени места в община Русе, за да се види как ще работи системата. Предвидено е сметосъбиращата фирма да разполага със софтуерна система за записване на данни от пътния маршрут, информация за идентификация на съдовете и теглото на отпадъка в тях, като бъде предоставен директен достъп на Община Русе до данните от нея.

Въпреки че към момента не е обявена методика на национално ниво за начина на определяне на размера на такса битови отпадъци, в най-скоро време ще бъде сформирана комисия от общински служители, която да подготви и анализира възможните основи, приложими за Община Русе.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net