Кметът на Търговище участва в националната конференция "Бизнесът и регионите"

By 16 Ноември 2023 Прочетена 1326 пъти 0
Кметът на Търговище участва в националната конференция "Бизнесът и регионите" Кметът на Търговище участва в националната конференция "Бизнесът и регионите" снимка: Община Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров участва като лектор в четвъртата национална конференция "Бизнесът и регионите", която се провежда в София днес.

Тя се организира от списание "BGLOBAL", в партньорство с Националното сдружение на общините в България, Българската стопанска камара и Института за пазарна икономика.

В конференцията участват представители на големи компании у нас, кметове, депутати, учени, представители на изпълнителната власт и неправителствения сектор. Основните теми на дискусия са моделите на устойчиво развитие, както и инвестициите в хората и в човешкия капитал.

Д-р Димитров представи икономическия профил на общината и намеренията на администрацията за изграждане на индустриална зона край Търговище.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

"Фокусът ни в този мандат ще е изключително насочен към това да изградим тази зона, да привлечем и да задържим инвеститори на местна почва", каза кметът. Той наблегна и на важността от развитие на дуалното обучение, което да осигури кадри за бизнеса. "Освен добра инфраструктура, е от изключителна важност да има и добре обучени хора, които да работят в тези предприятия", допълни градоначалникът.

Д-р Димитров коментира и необходимостта от подкрепа на държавата за общините.

"В крайна сметка, голяма част от данъците на предприятията по места отиват именно в държавната хазна. Сериозен проблем дори за местната власт остават мудните процедури на държавните институции и липсата на добра комуникация. Един от възпиращите фактори за инвеститорите е липсата на съвременна пътна връзка със столицата и близките пристанища", заяви кметът.

Форумът продължава и в момента, като се коментират индустриите със силно влияние за задържането и развитието на човешкия капитал в регионите.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net