Родител възпрепятства наказанията на дете - извършител на редица престъпления в община Търговище

By 23 Февруари 2024 Прочетена 1993 пъти 0
Като цяло се наблюдава ръст на протвиообществените прояви на деца през 2023 година Като цяло се наблюдава ръст на протвиообществените прояви на деца през 2023 година снимка: КИС 13

Майка на 12-годишно момче от община Търговище възпрепятства работата на местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

Жената обжалва пред съда наложените на сина ѝ и влезли в сила от юни 2023 години възпитателни мерки заради противообществени прояви. Делото е отлагано няколко пъти поради различни жалби и молби от нейна страна.

Въпреки наложените мерки, 12-годишното момче е регистрирано за други прояви през този период - грабеж, заплаха с нож, палеж и кражба. За тях са образувани нови възпитателни дела, но майката отказва да се яви на заседанията на комисията. Правени са и два неуспешни опита да бъде доведена принудително от полицията.

Поради тази причина наложените мерки не могат да влязат в сила. Предстои да се проведе среща между отговорните институции за набелязване на последващи действия срещу малолетния и неговата майка.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


От местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в отчета си за 2023 година съобщават, че образуваните възпитателни дела са общо 48 на брой. Наблюдава се увеличение спрямо 2022 година, когато броят им е бил 38.

Децата, извършили противообществени прояви през изминалата година в община Търговище, са 54. Непълнолетните са 32, а малолетните 22. Най-малките извършители са на 8 години, като 10 от децата са регистрирани за повече от една проява.

През 2023 година най-много са били престъпленията против собствеността. Кражбите са 23 броя. Регистрирани са още прояви на физическа агресия, на унищожаване и повреждане на имущество, палежи, грабеж, присвояване, бягство от специализирана институция и други. Не са отчетени престъпления в киберпространството и онлайн тормоз.

Наложените възпитателни мерки са общо 99, като най-често те са "Предупреждение" и "Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател". На четири момчета е наложена мярка "Предупреждаване за настаняване в интернат" с изпитателен срок от шест месеца, поради извършени от тях множество прояви.

Предстои отчетът на комисията да бъде разгледан на заседанието на Общинския съвет в Търговище на 29 февруари, което телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО от 09:00 часа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 23 Февруари 2024 13:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net