Окръжният съд в Разград получи висока оценка за дейността си през 2017

By 02 Април 2018 Прочетена 1381 пъти 0

В Разград се състоя отчет за дейността на Окръжния съд през миналата година. На събитието имаше представители от Висшия съдебен съвет и Апелативния съд във Варна.

В Разградския окръжен съд е налице качествено правосъдие. Това сочи отчетът за дейността на институцията през миналата година. Анализът показва, че повечето от съдебните актове са потвърдени. Въпреки проблемите с материалната база и недостига на вещи лица, магистратите се справят с отговорност и професионализъм, бе оценката, която бе дадена за работата на разградския окръжен съд.

Беше отчетена изключително голяма натовареност в Районните съдилища в Разград и Кубрат, като тя надминава средната за страната. В рамките на Апелативния съдебен район пък най-натовареният Окръжен съд е разградският. Той е по-натоварен и от Варненския окръжен съд, сочат още данните. Резултатите в работата са бързина на съдопроизводството, голям брой дела, високо качество на съдебните актове. Гостите поднесоха поздравления и за социалната активност на Окръжен съд - Разград. Проблемът, който се очертава, е отдалечеността от столицата, което затруднява правораздаването и го бави, има и разходи.

Обмислят се решения за регулиране на неравномерността на натовареност на съдебните институции в страната. Тази регулация ще доведе електронното правосъдие, коментираха представителите на Висшия съдебен съвет. Един от способите за това е централизирана електронна обработка на заповедните производства. Друг способ за избягване неравномерността в натовареността на съдилищата е регулиране чрез промени в подсъдността.

По повод изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров за окрупняване структурите на прокуратурата, представителите на Висшия съдебен съвет заявиха, че в системата на съдилищата това не се предвижда, структурата на прокуратурата не е задължително да се следва от съдилищата. 

Председателят на Окръжния съд Лазар Мичев съобщи, че вече е отпусната сума от Висшия съдебен съвет за ремонт на сградата на разградската институция в размер на 50 000 лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net