БСП поиска оставките на Валери Симеонов и Валентин Радев заради оградата по границата

By 19 Октомври 2017 Прочетена 1484 пъти 0

Заради обявяването на оградата по границата с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност, днес БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиерът Валери Симеонов.

Според социалистите, по този начин се целяло ограничаване на достъпа до района и прикриване на нередности.

"Какво налага сега това съоръжение да бъде обявено за обект на националната сигурност? Вече не може да подлагаме на парламентарен контрол министрите по тази тема. Контролните органи в България и европейските могат ли да получават информация за изхарчените пари, потоците на мигрантите? Питаме се защо точно сега се взе това решение и каква е целта му след толкова изнесени факти и публичност? Тази агресия и омраза ескалира до това да забраните свободата да мислим, питаме, да искаме истината, и да я превърнете в престъпление. Ако позволим това са се случи, българи, това е отказ от най-силното ни човешко право да бъдем свободни хора. От БСП няма да допуснем това и затова искаме оставките на Валентин Радев и Валери Симеонов", каза председателят на БСП Корнелия Нинова от трубуната на Народното събрание.

От БСП разкриха, че от три месеца народният представител Елена Йончева снимала филм за оградата по българо-турската граница.

"Не е реализиран първоначалният проект, одобрен от МВР, за което имаме документи, а е реализиран друг проект. В резултат, на което оградата пада, чупи се, през нея минават буквално за минути по 40 души, което съм го виждала и снимала. През оградата преминават по-бързо, отколкото автобус с бежанци, които биха минали през КПП. Преди два дни бях в района на Малко Търново и исках да документирам съществуването на огромен ров, който е на лице вече две седмици. Беше ми казано първоначално, че се извършват оперативно-издирвателни дейности и не мога да бъда допусната. След много тежък разговор с Гранична полиция, ми беше даден достъп до това място", заяви депутатът от БСП Елена Йончева.

Заместник-председателят и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посъветва БСП да внесе сигналите си за корупция до съответните органи.

"Г-жо Нинова, сезирайте компетентните органи, когато имате достатъчно доказателства. Това е начинът, който прилага като поведение на народните представители. Това е институционалният подход, много лесно е да излизаме тук и да говорим небивалици. Ако може да заведете всички тези 80 народни представители да отидете и да сезирате компетентните институции. Обичате да правите медийно присъствие и да създадете фалшиви новини", контрира Цветанов.

От БСП обявяват и гражданска подписка, за всеки, който иска да стане съавтор на филма за оградата по границата с Турция.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net