Букурещ отделя средства за консервация на емблематична за България сграда

By 28 Ноември 2021 Прочетена 1836 пъти 0
Букурещ отделя средства за консервация на емблематична за България сграда Букурещ отделя средства за консервация на емблематична за България сграда снимка: Едмонд Никулускъ

Генералният съвет на Община Букурещ подкрепи предложение за отпускане на средства за укрепване и консервация на емблематична за българската история сграда.

Става дума за Солаковия хан, където по време на Османското владичество в България редица видни наши революционери са отсядали там, за да организират движението за Свободата на Родината.

Солаковият хан е било мястото, от където Любен Каравелов е списвал своите вестници. Там са отсядали още Христо Ботев и Васил Левски, а мястото е представлявало своеобразно Революционно огнище, от където са се чертали планове, с които България да бъде освободена от Османската власт.


От години обаче сградата бе оставена на произвола на съдбата, и бе в критично състояние. Солаковият хан досега бе на практика пред разруха, без да се предприемат необходимите действия нито от Българската страна, нито от собствениците на сградата.

С подкрепата на кмета на Букурещ Никушор Дан и гласовете на 54 съветници (без нито един против), Генералният съвет е отпуснал над 4,5 милиона леи (около 1,8 милиона лева б.р.) за мерки за съхранението и укрепването на сградата.

Сред дейностите, които ще бъдат извършени със сумата, са укрепване на основните конструкции на сградата; ще бъдат обезопасени страничните теарси чрез опорни елементи; ще бъдат изградени водоотвеждащи системи, за да се минимализира влиянието на водата върху рушенето на сградата; пробойните в прозорците и вратите ще бъдат обезоапсени и защитени от атмосферни влияния; ще бъде изградено поддържащо скеле от вътрешната страна на западната част на сградата; теренът и отломките в и около сградата ще бъдат разчистени.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net