България днес чества 3 март - Денят на Освобождението

By 03 Март 2016 Прочетена 1681 пъти 0

България чества днес националния си празник – Деня на Oсвобождението от османско владичество. На 3 март 1878  година е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война. Тя довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава. 

Националният трибагреник се развя над паметника на Незнайния войн в София по случай 138-годишнината от освобождението на България от османско владичество. Стотици граждани изпълниха пространството до храм-паметника „Св. Александър Невски” за официалната церемония по издигане на националния флаг. Преди това президентът на България Росен Плевнелиев направи преглед на строените войски и поздрави представителната гвардейска част по случай трети март. 

За Националния празник, хиляди българи се извиха на опашка пред военноисторическия музей, за да видят най-голямата светиня на българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. То е шито за Априлското въстание в девическия манастир в руския град Самара, но не успява да вземе участие в него. Година по-късно е връчено на българското опълчение по време на Руско-турската война.

Самарското знаме е двулицево.От едната му страна е изобразена икона на Св. Богородица и Иисус Христос, а от другата - Св. Св. Кирил и Методий. Знамето е от естествена коприна, което е причината да се съхранява в пълен мрак в изключително строго контролирани условия във Фондовете на Националния военноисторически музей. 

Самарското знаме се вади за публика в изключително редки ситуации, главно по време на големи годишнини от Руско-турската война. То е единственото знаме с вграден орден за храброст.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net