Димитър Главчев подаде оставка

By 17 Ноември 2017 Прочетена 1515 пъти 0

Димитър Главчев подаде оставка като председател на народното събрание. Той обяви това от трибуната на парламента в началото на днешното пленарно заседание.

"Смятам, че аз трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание. Благодаря на всички, с които работихме, тези, които ме подкрепят и тези, които не. Това отново е морален акт, както е всяка една оставка. По този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство.", каза Главчев.

От ГЕРБ заявиха, че Димитър Главчев е подал оставка, воден единствено от национлния интерес.

"Трябва да имаме предвид и позицията на най-голямата ПГ каква е, позицията на председателя на българския парламент и всеки, когато се изказва или поставя ултиматуми да има предвид какво той прави, когато изпада в подобна ситуация. Нека с тази оставка на Главчев да няма спекулации, той го прави воден от националния интерес, само и единствено за да възстанови нормалната работоспособност на българския парламент, за да може да бъде чут силният глас и на мнозинството, и на опозицията", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов пък видя целенасочени действия от страна на БСП за свалянето на Димитър Главчев.

"Поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията, но винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко и стабилността в нея.", лаконичен бе Борисов.

Решението на Димитър Главчев да напусне поста идва само ден, след като депутатите от опозицията внесоха подписка, с която настояха той да бъде отстранен като председател на Народното събрание.

"Това е тест за политическа зрялост дали сме готови да поставим, ново начало на парламентаризма. Дали сме готови да възстановим конституционните принципи, че в парламентарната Република върховен орган е Народното събрание и изпълнителната власт се излъчва от това Народно събрание и се контролира от него. Дали сме готови да гарантираме не само в тази зала, а в цялото българско общество свобода на мнения, различия и взаимно зачитане на тези различия. Пред това сме изправени днес. Дано прекратим досегашния стил на работа на Народното събрание.", заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След подадената оставка на Димитър Главчев, депутатите избраха предложената от ГЕРБ Цвета Караянчева за председател на Народното събрание. Тя каза, че ще работи така, че всички да се чувстват равни.

"Тук е залата, в която трябва да се казват различни мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде на основа на базата на политики, а не на личностни нападки, защото сме политици. Ние сме хора, избрани тук, за да представляваме определени райони от държавата", каза новият председател на парламента.

Новият председател на парламента Цвета Караянчева бе избрана със 138 гласа. Тя бе подкрепена от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС, а БСП се въздържаха.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net