Гневни фермери се опитаха да нахлуят в Министерски съвет

By 18 Юли 2018 Прочетена 2045 пъти 0

Стотици фермери излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет заради принудителната евтаназия на домашни животни в Югоизточна България.

Протестиращите направиха опит да нахлуят в сградата на Министерски съвет, тъй като премиерът Бойко Борисов не се яви пред тях, но бяха удържани от Жандармерията. В недоволството си овцевъдите демонстративно изляха мляко и запалиха бала вълна.

Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията за колегите им от районите под карантина, заради чумата да е в размер от 40 лева на животно. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни заради чумата.

Протестиращите поискаха оставката на министъра на земеделието и на Директора на агенцията по безопасност на храните. Хората се оплакаха, че нито един чиновник от земеделското министерство не е отишъл при тях да им обясни за проблема с чумата.

При протестиращите пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че правителството така и не е успяло да даде доказателства за наличието на чума по дребните преживни животни.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че ако не се спре заразата сега, това ще изправи страната пред катастрофа. Според министъра на земеделието Румен Порожанов пък, над 100 животни са изнесени от Странджанско, което създавало реална опасност от разпространение на чумата и на други места в страната.

В края на протеста, стана ясно, че всички искания на фермерите са били удовлетворени. Стадата, които бяха евтаназирани, ще бъдат възстановени през следващата година, тъй акто сега тече карантина от 6 месеца. Компенсациите по Наредба 3 ще бъдат изплатени в бюджета за 2019 година.

В резултат на протеста премиерът Бойко Борисов освободи заместник-министър и още трима чиновници заради чумата по животните.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net