Юнкер: Мястото ви е в Шенген и еврозоната, Борисов: Няма да отстъпим за кохезията

By 12 Януари 2018 Прочетена 1276 пъти 0

България изпълнява всички условия, за да се присъедини към Шенген и чакалнята на еврозоната.

Това каза председателят на Eвропейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на пресконференция, която той даде пред медиите заедно с българския премиер Бойко Борисов след разговорите помежду им тази сутрин.

"България изпълнява всички условия, за да се присъедини към Шенген, въпреки че някои страни блокират това присъединяване, аз не бих отстъпил от тази позиция, ако се повдигне този въпрос. Готова е и за чакалнята на еврозоната ERM-2.", заяви Юнкер.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България ще настоява и ще държи твърдо за кохезионните фондове, тъй като за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни.

"Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. Защото сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни.", каза Борисов.

По отношение на Западните балкани, Жан-Клод Юнкер заяви, че те трябва да имат ясна европейска перспектива. Според него обаче това може да стане в следващия мандат на европейската комисия.

"Добре е, че се отваря темата за Западните Балкани - скоро ще имаме среща на върха по тази тема и ще се радвам да науча какви са очакванията на страните. Не се очаква до 2020 година да се приемат нови членове в Европейския съюз, но по време на следващия парламентарен мандат ще има по-целенасочени занимания по темата, за да имат Западните Балкани ясна перспектива", категоричен бе председателят на Европейската комисия.

Жан-Клод Юнкер предаде на Бойко Борисов схема за газовите доставки в хъб Балкан, разработена от Европейската комисия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net