Народното събрание подкрепи бюджета за 2018 на първо четене

By 09 Ноември 2017 Прочетена 1240 пъти 0

Приеха бюджета за 2018 на първо четене в народото събрание. Държавата планира да изхарчи догодина над 39 милиарда лева, което е с 2,5 милиарда повече от 2017. 

Според управляващите философията на бюджета е за подкрепа на икономическата активност на бизнеса и продължаващ устойчив растеж. Приоритети в бюджета са образование и социални дейности.

"За мен е изключително впечатляващо това, което е заложено в бюджет 2018 година. Трябва да отчетем и допълнителната добавена стойност, която ще дойде за развитието на регионите и за реализирането на определени секторни политики, свързана с европейското финансиране. Трябва да знаем, че европейското финансиране може да бъде добавена стойност в управлението на ГЕРБ, защото знаем, че добавена стойност в управлението на БСП няма как да има", заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Какво имаме днес - растяща икономика и най-синтезираният показател е БВП, който е над средното ниво за европейските страни. За 2018 година приходите ще бъдат с 2,3 млрд. лв. повече спрямо отчетените за предходната година. Над 11 млрд. лв. е фискалният резерв, върнато е доверието в банките, кредитирането е при изключително ниски лихви, финансова стабилност, гарантирана от стабилен валутен борд, подплатен с високи валутни резерви", каза на свой ред народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

От БСП пък обвиниха управляващите, че са направили бюджет на застоя. Според тях той е правен на парче. Левицата ще внесе свой алтернативен вариант между първо и второ четене, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Това е бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на паралелната държава. Държавата на управляващите, която гледа от високо и не иска да реши проблемите на хората", заяви Корнелия Нинова

ДПС също разкритикуваха бюджета.

"От бюджет на зрителната измама в съпоставка с един холивудски филм, през бюджет на работните заплати и на изгубеното време. Икономиката има крещяща нужда от външни и вътрешни инвестиции. Увеличаването на капиталовите разходи по-скоро се явява фискален буфер. Основната причина за неинвестиране са административните спънки в страната. По отношение на растежа – не се вземат предвид структурата на БВП. Как да бъдат стимулирани онези сектори и фактори на растежа, за да се получи ускоряване на икономическия растеж", посочи депутатът Йордан Цонев.

След бурните дебати в пленарна зала, бюджетът беше приет с 126 гласа "За", 96 "Против" и 1 "Въздържал се".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net