ВИДЕО: Ощетява ли домакинствата предложеният от МЕ законопроект за справяне с енергийната криза?

By 31 Октомври 2022 Прочетена 459 пъти 0

Предложеният от Министерство на енергетиката законопроект за справяне с енергийната криза ощетява домакинствата.

Това заяви за телевизия КИС 13 председателят на Института за развитие и управление на ресурсите Георги Тошев. По думите, документът не включва основните цели и препоръки на Регламента на съвета на Европейския съюз и трябва да се преразгледа.

Регламентът определя задължителен таван от 180 евро/МВтч. на пазарните приходи на производителите на електроенергия. Събраните над тази граница средства следва да се използват за финансиране на ефективни целеви мерки в подкрепа на крайните потребители за смекчаване на въздействието на високите цени на електроенергията. Това е приоритет, който с предложения законопроект не е предвиден, се посочва в становище на института за развитие и управление на ресурсите.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Според института е погрешно схващането, че битовите потребители в България са достатъчно подкрепени като остават на регулирания пазар на електроенергия. В тази насока, регламентът насърчавал правителствата да въведат допълнителни преки помощи.

От института настояват събраните средства от свръхприходите да бъдат разпределени пряко към крайните потребители чрез структурите на НОИ и НАП.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 31 Октомври 2022 16:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net