ВИДЕО: Отново предлагат двукомпонентна цена на водата. Какво означава това за потребителите и ВиК операторите? ВОДЕЩА НОВИНА

By 17 Октомври 2024

Предлагат да се въведе двукомпонентна цена на водата.

Идеята не е нова, дори е била записана в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, коментира за Новините на телевизия КИС 13 председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов. По думите му, изискванията към Плана за възстановяване и устойчивост задължават България да приеме такъв закон в най-скоро време.

РЕКЛАМА


Идеята е в цената да има постоянна и плаваща компонента, като това не само е здравословно за отрасъла, но и е справедливо за потребителите, аргументира позицията си в подкрепа на тази промяна инж. Иван Иванов.

Контролът на цената отново ще бъде в ръцете на Комисията за енергийно и водно регулиране, посочи още той. Въвеждането на двукомпонентна тарифа обаче крие и някои трудности, предупреди инж. Иванов.

От Българската асоциация по водите очакват предложението за въвеждане на двукомпонентна цена да бъде записано в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията и при първа възможност да влезе за разглеждане в Народно събрание.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.