Пътнически автобус катастрофира тежко на АМ "Тракия" край Ямбол

By 31 Октомври 2017 Прочетена 1762 пъти 0

Двама души остават в болница след тежката катастрофа на автобус с пътници на автомагистрала "Тракия" край Стралджа късно снощи.

По първоначални данни лек автомобил е пресякъл пътя на автобуса и той се е преобърнал в канавката.

Пътниците, които не са пострадали, са били извозени с друг автобус на фирмата. Травмите на повечето хора са от наранявания по горни и долни крайници. Автобусът се обърнал и се е влачил около 20 метра в канавката.

Причините за инцидента се изясняват. Шофьорът е разпитан от полицията, като по случая е образувано е досъдебно производство.

Според главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов обаче най-вероятно става въпрос за умора на водача, като причина за тежкия инцидент.

"Най-вероятно съответните фирми трябва да вземат мерки да създадат така организация, че да осигурят достатъчна почивка на водача, тъй като те отговарят за много пътници и не можем да чакаме само на щастливата случайност. Колегите работят, ще се предприемат тези мерки с фирмите", каза Маринов.

Водачът на автобуса е задържан в следствения арест в Ямбол. Районната прокуратура му е повдигнала обвинение за нарушение на правилата за движение, като е загубил контрол над автобуса и е причинил по непредпазливост средни телесни повреди на двама души. Пробата за употреба на алкохол и наркотични вещества на шофьора е отрицателна. Предстои да бъдат назначени технически експертизи за установяване на причините за инцидента.

Главният секретар на МВР поясни, че има разписани законови разпоредби колко време трябва да управлява един водач, когато извършва професионална дейност.

"Tака че подлежи на проверка това дали е спазено. Естествено тук компетентни са и органите на Министерство на транспорта", обясни още главният секретар на МВР.

Министърът на транспорта Ивайло Московски е разпоредил незабавна комплексна проверка на фирмата-превозвач. Ще бъде обърнато специално внимание на организацията на превозите, графиците и спазването на изискванията за почивките на водачите, както и всички необходими документи за осъществяването на транспортната услуга. Проверка се извършва и за конкретния случай, като констатациите и материалите от инспекцията ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net