Пускат от шуменския арест единия машинист от Хитрино срещу парична гаранция

By 03 Януари 2017 Прочетена 1475 пъти 0

Апелативният съд във Варна измени определение на Шуменския окръжен съд от 22 декември миналата година, с което Димитър Михнев - първият машинист, управлявал товарната композиция, дерайлирала в село Хитрино беше задържан под стража.

При ревизията на това определение, втората съдебна инстанция прецени, че целите на Наказателно процесуалния кодекс могат да бъдат постигнати с третата по тежест процесуална мярка за принуда – „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Варненският апелативен съд не прие твърденията на прокуратурата, че има опасност машинистът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Съдът намира, че тежестта на санкцията, предвидена от закона не е основание за извода, че Димитър Михнев може да се укрие.

Едва след внасянето на паричната гаранция в размер на 10 000 лева машинистът може да бъде освободен от Шуменския арест.

В друго съдебно заседание, Варненският апелативен съд потвърди основанията на Окръжен съд Шумен, с които спрямо втория машинист Радослав Петков не е била определена никаква мярка за процесуална принуда. Мотивите на съда са че той няма никаква законова възможност да влияе върху решението на първия машинист за скоростта, с която да се движи композицията.

Определенията на Варненския апелативен съд за окончателни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net