Скандал заради кворума беляза днешното заседание на парламента

By 15 Юни 2018 Прочетена 1320 пъти 0

Само два часа продължи днешното заседание на Народното събрание поради липса на кворум. 

Депутати от БСП напуснаха залата, тъй като в дневния ред бяха вкарани три извънредни точки, с които не са имали време да се запознаят. Не се проведе и петъчният парламентарен контрол.

Всичко започна с поискано прегласуване на един от текстовете на законопроекта от председателя на Правна комисия Данаил Кирилов. Веднага след него народният представител от БСП Валери Жаблянов, чиято парламентарна група напусна пленарна зала в знак на несъгласия с промяната на дневния ред, пожела председателят да извърши поименна проверка за наличие на кворум. Това предизвика вълна от изказвания и спор коя от двете процедури да бъде изпълнена първа.

"Ако не изпълните правилника, ще ви поискаме оставката", закани се Валери Жаблянов на председателя Цвета Караянчева.

След като се оказа, че няма кворум от поне 121 депутати,  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се принуди да прекрати заседанието в 11:00 часа. От ГЕРБ и обединени патриоти обвиниха БСП че са саботирали работата на парламента.

"БСП не са готови да водят дебат, както не са готови да водят и дебата за вот на недоверие. Преди две седмици казаха, че ще има такъв и до ден днешен никой не говори за мотиви или за това кога ще бъде внесе. Днешната демонстрация на БСП показа, че тях не ги интересуват проблемите, нито в здравеопазването, нито предотвратяването на бъдещи наводнения", смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От своя страна БСП заявиха, че спазват правилата за работа на Народното събрание.

"Тази сутрин бяха предложени три извънредни точки в дневния ред. Кога и по какъв начин народните представители да се запознаят с тях и да бъдат пълноценни в дебата? Тъй като се твърди, че дори ГПК, който е предложение на наши колеги и безспорно е важен законопроект, ние сме избягали от него, как да тълкуваме тези ходове на ГЕРБ. Първо – този законопроект отсъстваше от седмичната програма, която се утвърди в сряда сутрин и беше добавен допълнително. Когато днес се излиза и се предлагат три точки преди него, а той става точка четвърта, какво да си помисли парламентарната група на БСП? Всичко друго, но не и желание за това точката да бъде приета", коментира Жельо Бойчев от левицата.

Според депутатите от БСП председателят на парламента Цвета Караянчева е злоупотребила с право, заради включените в програмата допълните точки.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net