Министърът Ангелов даде началото на строежа на новия Център за спешна помощ в Бяла /ВИДЕО/

By 09 Февруари 2021 Прочетена 1958 пъти 0

Една голяма мечта се сбъдна за спешната помощ днес.

Това каза в Бяла министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след първата копка на строителството по големия проект за модернизация на спешната помощ.

Именно от Бяла, въпреки забавянето заради COVID-19, започна изграждането на спешно отделение - филиал на Спешната медицинска помощ от втори тип с площ от 140 кв.м.


Във филиала в Бяла ще има дизелов агрегат за резервно електрозахранване. Същевременно в обекта ще бъдат обособени и две зони – за пациенти и за персонал. Това включва лекарски кабинет с манипулационна, чакалня и тоалетна включително и за хора с увреждания. Отделно ще бъдат изградени и помещения за дезинфекция на линейките. Предвижда се да има складове за съхранение на кислородни бутилки, медикаменти и биологични отпадъци.

Проектът е много важен не само за Бяла, но и за съседните общини, заяви кемтът Димитър Славов.

Целият проект на национално ниво пък включва изграждането на над 35 спешни отделения в лечебните заведения в страната, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна.


Освен това, модернизацията включва и доставка на апаратура на всички новопостроени отделения, закупуването на 400 линейки, от които до момента са доставени 280, както и цялото оборудване, като шкафчета, гардероби, компютри и конфигурации, необходими за изграждането на модерен спешен център.

Министър Ангелов съобщи също, че стартира обсъждането на проект за разделянето на страната на поне 10 области с по една голяма болница с развита инфраструктура, обяви здравният министър.

Вижте подробностите във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 09 Февруари 2021 17:05
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net