Две могили отбеляза Независимостта на мястото, където е подписан манифестът от цар Фердинанд ВОДЕЩА НОВИНА

By 22 Септември 2024
Две могили отбеляза Независимостта на мястото, където манифестът е подписан от цар Фердинанд Две могили отбеляза Независимостта на мястото, където манифестът е подписан от цар Фердинанд снимка: Областна администрация - Русе

Днес в Две могили по инициатива на кмета Божидар Борисов беше отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Церемонията по случай официалния празник на страната ни се проведе на гарата в населеното място, където манифестът за обявяване на българската Независимост е окончателно изготвен и подписан от цар Фердинанд.

РЕКЛАМА


Сред гостите на събитието беше бившият кмет на Две могили и настоящ областен управител на Русе Драгомир Драганов. Припомняме, че именно по негова идея и със съдействието на младежката мрежа "Съхрани българското" с областен координатор Капка Иванова на гарата в населеното място през 2008 г. беше открита паметна плоча, която да свидетелства за ролята на Две могили в историческия акт, който заявява по нов начин страната ни на европейската карта, отхвърляйки напълно политическата и финансова зависимост от Османската империя.

Благодарствен молебен бе отслужен от отец Емилиян от Русенската света митрополия. На събитието присъства и народният представител Георги Кръстев, който отбеляза, че 22 септември е сред най-българските празници. 

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на сградата на ЖП гарата в Две могили. Там бе строен и почетен караул от представители на Национално дружество "Традиция" – регионален клон "Ангел Кънчев", които с възпроизвеждането на залп отбелязаха светлата дата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.