ВИДЕО: Проучват колективния имунитет срещу COVID-19 у нас

By 21 Юни 2021 Прочетена 1105 пъти 0

Пускат обществена поръчка за проучване на нивото на колективния имунитет срещу коронавирус у нас.

Това съобщи днес здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Междувременно бяха представени и резултатите от непредставително проучване на една от лабораториите в страната на база измерване на антитела. Според него, 43% от българите са имали среща с COVID-19.

Изследвани са близо 2 700 проби от 38 населени места в страната на принципа "случайна лабораторна извадка в различни дни". Според резултатите за София-град положителните са 31% от изследваните проби, за Пловдив - 44%, а в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62%.


До месец ще стане ясно и какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа. Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната. Те ще съдействат на едно място да бъдат събрани данните колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или PCR тест, при колко има данни за антитела и колко са ваксинираните. След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет. Очаква се стойността на обществената поръчка да е между 10 000 и 15 000 лева.

Здравният министър съобщи още, че Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В него няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности – като пациентски организации и здравни експерти.

Вижте подробностите във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 21 Юни 2021 15:38
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net