Пенчо Милков: В ход са мащабни инфраструктурни проекти за Русе

By 01 Ноември 2023 Прочетена 423 пъти 0
Започва масова подмяна на осветлението, основни ремонти на няколко улици, проект за борба с „топлинния остров“ Започва масова подмяна на осветлението, основни ремонти на няколко улици, проект за борба с „топлинния остров“

В ход са няколко от най-големите инфраструктурни проекти за Русе. Стартираха двата големи проекта за подмяна на осветлението с енергийно ефективно, текат основните ремонти на няколко улици с кредитни и държавни средства, направихме и първа копка на проекта за борба с т.нар. "топлинен остров" в центъра на града

обяви кандидатът за втори мандат като кмет на община Русе Пенчо Милков.

7 са вече общинските сгради, върху които са изградени фотоволтаични системи.

Последните две са ДГ "Русалка" и  Дома за стари хора "Възраждане". Там инсталациите ще намаляват и разходите за улично осветление. Дейностите са част от общинския проект, спечелил финансиране по Норвежкия финансов механизъм. Предстои да бъде подменено с енергийно ефективно осветлението в кварталите Дружба 1, 2 и 3, Чародейка - Север и Юг, и главните улици – бул. "Христо Ботев", бул. „Гоце Делчев“, бул. "Васил Левски", бул. "България", бул. "Липник", ул. "Плиска", ул. "Наум", ул. "Доростол" и бул. "Тутракан".

В края на октомври бе подписан и договорът с гарантиран резултат (ЕСКО), съгласно който инвеститор ще подмени с енергийно ефективно уличното осветление в различни райони, вкл. в кв. "Средна кула" и "Долапите", за своя сметка. След изпълнение на дейностите и само при доказване на икономиите Общината пристъпва към изплащане на инвестицията на вноски от спестените средства. Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат подменени по договора, като по този начин ще се спестяват близо 24 % от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64% - в Долапите.

Освен осветлението, в ход е и обновяването на пътната инфраструктура в Русе. Тече основният ремонт на ул. "Плиска" с държавно финансиране, където освен пътните платна се изграждат и тротоари с велоалея. С кредитни средства се ремонтират участъци от улиците "Хан Крум", "Бистрица" и "Проф. Асен Златаров". Подготвя се документацията за основния ремонт на още над 20 улици с привлечен капитал, а ул. "Доростол" и "Тулча" ще се рехабилитират цялостно със средства, отпуснати от Министерския съвет през миналата година.

За смекчаване на последствията от т.нар. "топлинен остров" в града беше направена първата копка на бъдещата зона за транзитно преминаване и отдих в подлеза на бул. "Цар Освободител". Там ще бъде изградено вертикално озеленяване, естествено и изкуствено засенчване на района и охлаждане чрез пулверизация на вода, изграждане на поливна система и питеен фонтан и др.  Проектът е изцяло финансиран от Норвежкия финансов механизъм и допълваа изграждащите се поливни системи на много места в града – пл. "Д-р Мустаков", кея, градинката при пл. "Дунав" и др.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 01 Ноември 2023 17:14
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net