Отчетоха големи отклонения от нормите за отпадъчните води на пречиствателната станция в Разград

By 11 Октомври 2023 Прочетена 577 пъти 0
Отчетоха големи отклонения от нормите за отпадъчните води на пречиствателната станция в Разград Отчетоха големи отклонения от нормите за отпадъчните води на пречиствателната станция в Разград снимка: КИС 13

Значителни отклонения от нормите за отпадъчните води на пречиствателната станция в Разград са отчетени след анализ.

След пробонабиране са отчетени значителни отклонения от номирте, определени в разрешителното за заустване на "Водоснабдяване Дунав" ЕООД в Разград - оператор на Градската пречиствателна станиция за отпадъчни води (ГПСОВ).

То е осъществено при извънредна проверка по сигнал за замърсявене на река Бели Лом на 17 септември, когато е констатирано нарушение в технологията на пречистване на отпадъчните води, за което на дружеството вече е съставен акт.

РЕКЛАМА

 

Физико-химичният анализ на пробите, предоставени от Регионална лаборатория – Русе при ИАОС, показва отклонения по показателите неразтворени вещества, химична потребност от кислород, биологична потребност от кислород за 5 денонощия, общ азот и общ фосфор.

Това е безспорно доказателство за неефекитвно пречистване на отпадъчните води, които се заустват във водоприемника река Бели  Лом. 

Предстои да бъдат предприети администартивно-наказателни мерки по Закона за водите спрямо дружеството.  

При последната проверка на ГПСОВ - Разград е установено, че ВиК операторът е взел мерки за отстраняване на техническата неизправност, довела до влошаване качеството на зауставаните води.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 01:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net