ВИДЕО: В 14 от 15 точки на замервания в Разград е регистриран шум над нормата

By 11 Януари 2024 Прочетена 541 пъти 0

Ясни са резултатите от мониторинга на шумовото натоварване в Разград за миналата година.

Данните от измерванията показват, че в 14 пункта от всичките 15, средните шумови нива превишават граничните стойности, определени в Наредба №6 на Министерството на околната среда и водите.

 

Запазва се тенденцията на високи шумови замърсявания на територии подлежащи на въздействието на интензивен автомобилен трафик, които са в близост или са разположени в жилищни райони.

Най-високата стойност - 68 децибела, е измерена в района на блок "Ягода" в ЖК "Васил Левски". Граничните стойности  при гранични стойности от 60 децибела. Единственият пункт, чиито показатели за шумово замърсяване са в нормата е при Детска градина 7, където са измерени 55 децибела.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


От доклада на РЗИ става ясно, че а
втотранспортният шум е в пряка зависимост от интензивността на движението, структурата на транспортния поток, пропускателната способност на пътните артерии, възрастта на автомобилния парк, вида и качеството на пътната настилка. През последните години в резултат на масовия внос, автомобилният парк в града е подменен.

Въпреки че повечето от автомобилите са втора употреба, нивото на излъчвания от тях шум е значително по-ниско от използваните преди това, но същевременно техният брой се увеличава интензивно.

Община Разград през м.г. е предприела редица мерки за подобряване на околната среда с цел намаляване на шума - изграждане на паркинги и логистичен център за обслужване на транспортни средства, велоалеи, велостанции и шумозаглушителни екрани.

Извършен е ремонт на шест паркинга в ЖК "Орел" и един паркинг в Бизнес зона "Перистър". Освен това са изпълнени ремонтно-възстановителни дейности на Северен градски парк в Разград включително рехабилитация на алеите и озеленяване с дървесна растителност.

Извършени са и редица ремонти на улици.

Въпреки предприетите мерки от Община Разград шумовите нива за годината се увеличават спрямо предходната, се посочва още в доклада на РЗИ.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 11 Януари 2024 16:45
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net