Близо 17 хиляди лева дава държавата за ремонт и почистване на 3 военни паметника в Русенско

By 18 Януари 2024 Прочетена 452 пъти 0
Близо 17 хиляди лева дава държавата за ремонт и почистване на 3 военни паметника в Русенско Близо 17 хиляди лева дава държавата за ремонт и почистване на 3 военни паметника в Русенско снимка: Областна администрация - Русе

Правителството отпусна 16 948 лева за ремонт и почистване на три военни паметника в Русенско.

Информацията стана ясна след проведен разговор между заместник областния управител Георги Георгиев и представители на Министерството на отбраната. Според Георгиев, като реставрираме военните си паметници, освен че съхраняваме паметта за предците си, ние напомняме на Европа и света за мощта на българската армия.

"Световните събития ни задължават да съхраняваме военните си традиции, да не забравяме войниците и офицерите, създали военната слава на България, която ни превръща в достойни членове на НАТО и ни изгражда самочувствието на адекватна военна сила", допълни заместник областният управител.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Осигурените средства значително надвишават средната стойност за страната, която възлиза на малко над 12 000 лева. Парите в региона ще бъдат разпределени между две общини – Борово и Русе. На територията на община Борово предстои да се ремонтира Паметникът на загиналите във войните в периода 1912 – 1945 г. в село Горно Абланово. Там е предвидено да се извърши почистване на монумента и възстановяване на увредени елементи. За тези дейности от правителството са отпуснати 4920 лв. В община Русе ще бъдат ремонтирани два паметника за общата сума от малко над 12 000 лв. Най-много средства – 9896 лв. са отделени за почистване и реставриране на Паметника на загиналите във войните /1912-1918/ в с. Басарбово. 2132 лв. са заделени за Паметника на загиналите във войните /1912-1918/ в кв. Долапите.

С осигурените пари освен почистване ще се извърши обработване на неподдаващите се на миене участъци със специални химични средства до окончателно почистване на повърхността, както и извличане на соли чрез неутрализация на засегнатите участъци, а също и повърхностно укрепване на повредени и отчупени елементи и ретуш. Дейностите и по два паметника ще приключат с консервация и хидрофобизация с цел дълготрайна защита на повърхността.

Припомняме, че предложенията за ремонт на военни паметници в Русенско бяха разгледани по време на заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна комисия в тази сфера през миналата година. Осигуреното финансиране е в резултат от доброто взаимодействие между всички институции на регионално, местно и национално ниво.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net