ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов заради изказване за Народния съд

By 15 Февруари 2018 Прочетена 1473 пъти 0

От ГЕРБ поискаха оставката на заместник-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов за констатацията, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие".

Според управляващите поведението му е неприемливо и несъвместимо с поста, който заема.

"Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим", заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Валери Жаблянов заяви, че не вижда причина да напуска парламента.

"Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. За какво да подавам оставка? С какви мотиви, не виждам мотиви", каза Жаблянов.

От Съюза на репресираните обаче също поискаха оставката на Валери Жаблянов, но и публично извинение.

"Категорично настояваме за оставката на Валери Жаблянов от длъжността заместник-председател на Народното събрание. Личност с такъв морал няма право да заема толкова отговорна длъжност в най-висшия законодателен орган на страната. Да се твърди, че Народният съд е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости", каза председателя на Съюза Лили Друмева.

По-късно след продължило над 2 часа заседание на Изпълнителното бюро, от БСП застанаха зад Валери Жаблянов и заявиха, че нямало нужда от оставката му.

"Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като заместник-председател на парламента", заяви депутатът от левицата Кирил Добрев.

От ГЕРБ се заканиха още утре да започнат събирането на подписи за официалното искане на оставката на Валери Жаблянов.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net