ВИДЕО: ИАППД - Русе се сдоби с първи по рода си драгиращ кораб

By 03 Юни 2021 Прочетена 1722 пъти 0

На официална церемония днес кръстиха новото драгажно съоръжение на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе.

Драгата "Янтра" е първият специализиран кораб от този вид, който влиза в активите на ИАППД, а новата техника ще даде възможност на агенцията ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път.

Посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър даде официално име на новото драгажно съоръжение. Тя пожела попътен вятър, след като според традицията разби бутилка шампанско в корпуса на "Янтра".


Заместник-министърът на транспорта Нели Андреева, която също присъства на церемонията, припомни, че България има ангажимент към поддръжката на един от най-трудните в навигационно отношение участъци от реката, като в същото време Агенцията към момента не разполага със собствена техника, с която да извършва тази специфична дейност.

Изпълнителният директор на ИАППД инж. Павлин Цонев подчерта, че с успешната реализация на европейските проекти през изминалите години са привлечени над 35 милиона лева за модернизация на техническия капацитет.

С драгиращото съоръжение, което е първият специализиран кораб от този вид, ще бъдат запазени проектните дълбочини на реката съгласно препоръките на Дунавската комисия.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 03 Юни 2021 16:52
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net