ВИДЕО: Кметът на Русе обясни защо оспорва класирането на сградите за саниране

By 15 Януари 2024 Прочетена 537 пъти 0

Заради съмнения за нагласени обследвания за енергийна ефективност, кметът на Русе Пенчо Милков иска преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради.

Освен това той настояват да бъде извършена независима проверка на обследванията на всички сгради, получили над 115 точки.

За община Русе са одобрени 7 блока за общо над 21,2 милиона лева, при лимит на безвъзмездната финансова помощ за първи етап на процедурата от 50 млн. лева.

Това прави усвоен ресурс от 42%, а в други райони на страната има допуснато финансиране от над 90%, възмущава се кметът Милков. Според него, при наличието на сгради със сходни характеристики в цялата страна, би било интересно да се изследва как в някои райони такива сгради могат да въведат мерки за максимална ефективност, а в други документите не показват такава възможност.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


И в други градове, поставени в една група с Русе, също има нисък процент на одобрени проекти по процедурата за саниране.

Според Пенчо Милков, отново се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната.

С оглед важността на процедурата, Община Русе е подкрепила сдруженията на собствениците, като е отпуснала финансова помощ от 1 милион лева под формата на безлихвен заем за извършване на техническо и енергийно обследване.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 15 Януари 2024 17:16
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net