Кметът на Русе почете в Гюргево националния празник на Румъния

By 01 Декември 2023 Прочетена 524 пъти 0
Кметът на Русе почете в Гюргево националния празник на Румъния Кметът на Русе почете в Гюргево националния празник на Румъния снимка: Община Русе

Кметът на Русе Пенчо Милков се включи в честванията на Община Гюргево по случай националния празник на Румъния 1 декември.

На тази дата преди 105 г. се случва най-важното събитие в историята на северната ни съседка – след гласуване на 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации, към нея са присъединени Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат, включително Буковина и Бесарабия.

Официални гости на събитието бяха още областният и заместник-областният управители на Русе Данаил Ковачев и Георги Георгиев, и директорът на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Тържествената церемония започна с маршове, изпълнени от духовия оркестър на Културен център „Йон Виня“. Духовници от Гюргевската епископия изпълниха празнична света литургия, а в края ѝ  присъстващите положиха венци и цветя пред Паметника на героите.

Празничното събитие продължи на бул. "Трикольор", където бе представена специализираната техника на полицията, пожарната, армията и спешната медицинска помощ в областта. Под звуците на духовия оркестър дефилира и официалният парад и маршът на военни и полицейски части. 150-метрово знаме с цветовете на Румъния премина по централния булевард пред погледа на стотици гюргевчани, носено от деца от местните учебни заведения.

Кметът Адриан Ангелеску получи подаръци от Пенчо Милков, сред които и двуезичното издание "Русе – за първи път в България".

По-късно следобед ще се състои фолклорно представление на Културен център "Йон Виня", а коледните светлини в парк Алеи ще бъдат запалени от кмета на община Гюргево.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net