Кметът Пенчо Милков се срещна с българската общност в Тараклия

By 18 Юли 2023 Прочетена 349 пъти 0
Кметът Пенчо Милков се срещна с българската общност в Тараклия Кметът Пенчо Милков се срещна с българската общност в Тараклия снимка: Община Русе

В деня на 186-годишнината от рождението на Васил Левски кметът Пенчо Милков посети центъра на българите в Молдова – гр. Тараклия.

"Вие, търсещите и намиращи родината всеки ден, които предавате обичта към родното на децата си, съжителствате с други народи, но пазите корена жив. Въплътили сте тези ценности в не едно и две поколения. Това е наградата за нашия Левски", обърна се Пенчо Милков към присъстващите на церемонията пред паметната плоча на Апостола.

Участието на кмета в паметното събитие бе по покана на председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който отбеляза, че личността на Левски е мерило за морал и пример за подражание и винаги ще живее в сърцата на българите.

Относно инициативата за изграждането на бюст-паметник на Апостола на Свободата в Тараклия кметът Пенчо Милков заяви пред общността, че Община Русе и русенци ще продължават да подкрепят каузата, докато символът на родолюбието не бъде издигнат в молдовския град.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Официални гости на церемонията по повод 186-годишнината от рождението на Апостола бяха още временно изпълняващият служба в посолството на България в Кишинев Красимир Андреев, заместник-председателят на район Тараклия Александър Боримечков и началникът на службата за външни отношения в Районния съвет  Степан Карамалк.

Специален поздрав от русенци към българската общност в Тараклия отправи и Десислава Василева от Студио по поп и джаз пеене "Икономов" към ОМД Русе с песента "Родина".

Изработеният от скулптора Димитър Рашков бюст-паметник вече е в Тараклия, като предстои създаването на постамента и официалното му откриване през септември. Той ще бъде разположен на входа на изграждащия се в момента Младежки център "Васил Левски", който делегацията посети на място. Целта е в града да се обособи ново и модерно място за срещи, учене и развитие на младите, а на входа му да се издига монументът.

С решение на Общинския съвет Община Русе дари 10 хиляди лева за каузата, а русенци дариха още близо 4 хиляди лева.

По време на престоя си кметът и официалните гости посетиха и Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак". Дейността му бе представена от ректора д-р Мария Паслар.

Обсъдени бяха сътрудничеството с Русенския университет, както и възможността за образователни обмени и лагери между русенските и тараклийските училища.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net