Международен форум за бъдещето на ЕС събра евродепутати от България и Румъния в Русе

By 20 Октомври 2017 Прочетена 1974 пъти 0

България и Румъния направиха равносметка за 10 години членство в Европейския съюз.

Това стана на трансграничен форум, който се проведе в Канев център на Русенския университет. На него присъстваха евродепутати от съседните държави, от различни политически семейства, които откроиха ползите, както и начертаха нужните политики за по-доброто развитие на България и Румъния в ЕС.

Според евродепутата Георги Пирински и двете държави са извлекли много ползи, заради еврофондовете и възможностите за пътуване и образование, което обаче е породило и немалко проблеми.

Румънския евродепутат Мария Грапини смята, че едва сега Европейската комисия започва да обръща внимание на България и Румъния.

Основен проблем, който бе очертан по време на форума бе изтъканат фактът, че през тези 10 години еврочленство за България и Румъния, двете държави така и не бяха допуснати в Шенгенското пространство. Имало обаче позитивни индикации от Европейската комисия.

На форума бяха обсъдени и бъдещите перспективи пред членството на България и Румъния в Европейския съюз. Според Георги Пирински трябва да се заложи на свързаността, премахване на неравенствата и дигитализацията.

Бяха дискутирани и предизивкателствата пред българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net