ВИДЕО: Oбщинските съвети на Русе и Гюргево обсъдиха начини за противодействие на проекта за инсинератор

By 19 Септември 2023 Прочетена 389 пъти 0

Съвместна комисия на общинските съвети на Русе и Гюргево обсъди начини за противодействие на проекта за инсинератор.

Първото заседание на съвместната комисия между общинските съвети на Русе и Гюргево се проведе на българска територия и обсъди възможностите за предотвратяване реализацията на проекта за изграждане на инсинeрaтор за болнични отпадъци в Гюргево.

Взето бе решение да се подготви обща декларация от двата местни парламента, която да бъде изпратена до президентите на България и Румъния и до депутатите, представящи местното население.

Освен съветници, на срещата присъстваха кметът на Русе Пенчо Милков, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску и неговите заместници Мариян Дамян и Йонел Мускалу, председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев, председателят на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева, директорът на дирекция "Екология и транспорт" в Община Русе проф. Любомир Владимиров и експерт в областта на трансграничното сътрудничество.

"Гражданите от двете страни на Дунава твърдо не желаем такова производство. Искаме местното население на Русе и Гюргево да бъде допуснато да се включи в обществено обсъждане по проекта за инсинератора. Само преди няколко години имахме случай, в който заради отрицателното обществено мнение при такова обсъждане успяхме да предотвратим едно потенциално опасно производство, което иначе разполагаше с необходимите документи", отбеляза кметът Пенчо Милков.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Той припомни, че е изпратил отрицателното общинско становище и подписките на гражданите до екоминистерствата на двете страни. Днес се подготвя и поредното писмо към народните представители за законодателни промени, включващи по-чести замервания на въздуха и предвиждане на норми и санкции при изпускане на неприятни миризми от производствата.

Ангелеску подчерта, че в Гюргево са разчитали на съществувалата до април т.г. забрана за изграждане на подобни производства близо до жилищни райони. Опасенията им нарастват с падането ѝ и преди месец  съветниците там гласуваха тя да бъде възстановена, като призоваха за подкрепа депутатите и сенаторите. 

"Всички в тази стая се противопоставяме. Хората също. Въпросът е в законността на този проект", заяви той и допълни, че за момента няма изготвен анализ на въздействието на инсинератора върху здравето на хората и качеството на въздуха, въпреки че това е било едно от условията за издаване на разрешително от здравните институции в Гюргево.

Проектът е предвиден да се реализира на територията на община Митрени, Кълъраш, но след първоначалното одобрение на съветниците населението също отказва. Тогава се взима решение за преместването му в Гюргево и когато от общината изискват документите за строителството, се оказва, че земята вече е купена от инвеститора в мандата на предходния кмет.

Председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев отбеляза задоволство от това колко млади хора са излезли на протеста в Гюргево в събота и предложи за активизирането на още младежи в двата града и достигане на темата и до тях да се организира съвместна футболна среща, за да заеме обществото още по-категорична позиция по въпроса.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 19 Септември 2023 19:38
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net