Парламентът ще разгледа повдигнатите от кмета на Русе възражения за класирането на сградите за саниране

By 10 Януари 2024 Прочетена 503 пъти 0
На изслушването в Парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство от 14:30 ч. ще присъстват кметовете на Русе и Стара Загора На изслушването в Парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство от 14:30 ч. ще присъстват кметовете на Русе и Стара Загора

Повдигнатата от Пенчо Милков тема за класирането по процедурата за саниране ще бъде разгледана утре в Народното събрание.

Във връзка с изнесените в публичното пространство становища и възражения от кмета на община Русе Пенчо Милков и на община Стара Загора – Живко Тодоров, за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради, утре ще се състои изслушване в Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Срещата е от 14:30 ч., а на нея ще бъдат изслушани министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. В дневния ред на комисията е записано, че темата на срещата е свързана с възникнали проблеми по процедура BG-RRP-4.023 – ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД – ЕТАП І, по Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). На изслушването ще присъстват кметовете на община Русе и община Стара Загора.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Припомняме, че в края на миналата седмица Пенчо Милков изпрати становище до регионалния министър. В него той изрази своите възражения относно обявеното класиране на жилищни сгради по споменатата процедура, като настоя за неговото преразглеждане.

Според Милков отново се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната. В писмото си кметът настоя да бъде извършена независима проверка на обследванията за енергийна ефективност на всички сгради, получили над 115 точки.

Изявление в същия дух направи и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Според него много от направените технически обследвания на сградите са фалшиви, като Камарата на енергийните одитори беше в готовност за протест с искане за отмяна на утвърденото вече класиране.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 10 Януари 2024 18:29
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net