Представиха резултатите от проекта за подобряване качеството на въздуха чрез доставка на електрически автобуси и тролейбуси в Русе

By 19 Декември 2023 Прочетена 390 пъти 0
Представиха резултатите от проекта за подобряване качеството на въздуха чрез доставка на електрически автобуси и тролейбуси в Русе Представиха резултатите от проекта за подобряване качеството на въздуха чрез доставка на електрически автобуси и тролейбуси в Русе снимка: Община Русе

В Община Русе представиха резултатите от проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез доставка на електрически автобуси и тролейбуси.

В Заседателна зала на Община Русе днес се проведе заключителната пресконференция по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе", финансиран от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., част от дейностите по осигуряване на публичност и комуникация по Проекта.

На събитието присъстваха заместник-кметът Димитър Недев, изпълнителният директор на "Общински Транспорт Русе" ЕАД Александър Георгиев, както и екипът за управление на проекта. Представени бяха изпълнените дейности, постигнатите резултати и индикатори.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Община Русе изпълнява проекта от 22.10.2019 г. в партньорство с "Общински Транспорт Русе". Основната му цел е опазване на околната среда и намаляване на ФПЧ 10 чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на общината. В рамките на проекта са закупени и доставени 20 електрически автобуса и 15 тролейбуса, 20 станции за зареждане в тролейбусното депо и 4 станции за бързо зареждане чрез пантографи. Доставчик на возилата е чешката марка СОР-Либхави, а изпълнител е "Биофрог ЦЗ" ЕООД.

Замяната на 15 тролейбуси, произведени в периода 1982-1984 г., ще подобри енергийната ефективност на градския транспорт и ще намали в значителна степен нивата на фини прахови частици в атмосферата. По този начин проектът допринася за постигане на Специфична цел 1 "Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx" по Приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" на ОПОС 2014-2020 г.

Общата инвестиция на проекта е на стойност 46 771 464,30 лв. с продължителност 50 месеца. Финансовият принос на Община Русе е в размер на 137 032 лв. Финансиращ орган е Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net