Предупреждават за сериозна опасност от пожари в Русенско

By 12 Юли 2023 Прочетена 723 пъти 0
Предупреждават за сериозна опасност от пожари в Русенско Предупреждават за сериозна опасност от пожари в Русенско снимка: КИС 13

Висок риск от пожари в Русенско отчитат от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението /РДПБЗН/.

Това стана ясно от проведена среща между областния управител Анатоли Станев и гл. инспектор Светослав Войчев.

Причината са очакваните високи температури през следващите дни, които на места е възможно да надвишават 40 градуса.

Статистиката сочи, че по-голямата част от пожарите в България са предизвикани от небрежност при боравене с огън, подценяване на обстановката, както и при почистване и палене на отпадъци. Още по-опасно става, ако високите температури са съчетани с ниска влажност и постоянно духащ вятър.

Поради тази причина Станев и гл. инспектор Войчев апелират за по-голяма предпазливост от гражданите при работа със запалими материали особено на открито, както и да не се изхвърлят незагасени кибритени клечки, фасове и всякакъв вид отпадъци на места, където те могат да предизвикат пожар. Например една бутилка от вода – независимо дали е стъклена или от пластмаса, счупена или цяла, когато бъде огряна от слънчевите лъчи, може да има ефекта на лупа и да запали сухия материал наоколо.

Също така гл. комисар Войчев напомня, че паленето на огън в гората трябва да бъде на обособените за целта места, които са изрично обозначени. Той призовава гражданите да бъдат бдителни и да подават сигнал на телефон 112 при съмнение или ако забележат пожар.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

От пожарната в Русе са реагирали на над 560 сигнала от началото на годината, като до ден днешен са възникнали 128 пожара в сухи треви, което е почти два пъти по-малко в сравнение с предходната 2022-а. Тогава пожарите от подобен род са били 238. Това е и поради факта, че през тази година до края на месец юни е имало и валежна обстановка, явление, което е на страната на пожарникарите.

Същевременно са изгорели около 30 дка. пшеница, като през изминалата година за същия период са били унищожени повече от 80 дка. От РДПБЗН напомнят, че в ход е жътвената кампания, която създава допълнителен риск от пожари.

Друга добра новина е, че на този етап не са допуснати пожари в горите в русенско. От РДПБЗН посочват още, че пожарите в сухи треви и храсти са концентрирани по протежението на жп линията в кварталите "Средна кула" и "Долапите", вилната зона "Касева чешма" и улиците "Агликина поляна", "Табия", "Йосиф Дайнелов", "Мальовица" и "Кръстец".

За съжаление от януари насам при битови пожари в региона са загинали трима души, сред които и едно дете на 3-годишна възраст.

По време на срещата стана ясно още, че около 50 огнеборци в областта, са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка.

Не трябва да се подценява, че топлото време е и рисков фактор за здравето.

Заради това трябва да се избягва дългия престой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net