Противоконституционно ли е премахването на знаците за камери на пътя?

By 20 Юли 2017 Прочетена 1171 пъти 0

За 4 години броят на катастрофите в Русенска област се е увеличил с 60% – от 1140 през 2012 на 1828 през миналата година.

Това сочат данните от причинно-следствен анализ, извършен от катедра транспорт в Русенския университет. Докладът беше представен днес на заседание на Областната комисия по безопасност на движението.

Най-опасни, с голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия, остават направленията за Бяла и Разград.

Според стратегията на Европейския съюз, до 2020 година броят на пътните инциденти и на загиналите трябва да е намалял с 50%. Председателят на Българския червен кръст в Русе д-р Руденко Йорданов смята, че България не е способна да изпълни тази цел. 

Стастистиката сочи, че основната причина за възникване на пътно-транспортни произшествия е несъобразената скорост, следвана от отнемане на предимство. 

Според д-р Йорданов, премахването на знаците за камери на пътя противоречи на Конституцията. В чл. 32 е описано "Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи". Според председателят на БЧК в Русе знаците за камери на пътя извършвали именно тази "информативна" функция.

Стастистиката сочи, че основната причина за възникване на пътно-транспортни произшествия е несъобразената скорост, следвана от отнемане на предимство. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net