Пускат анкета във връзка с разпространението и употребата на наркотици сред учениците в Русенско

By 10 Октомври 2023 Прочетена 352 пъти 0
Пускат анкета във връзка с разпространението и употребата на наркотици сред учениците в Русенско Пускат анкета във връзка с разпространението и употребата на наркотици сред учениците в Русенско

Стартира провеждане на анкета във връзка с разпространението и употребата на наркотици сред учениците от V до XI клас и техните родители в училищата на област Русе.

РУО – Русе, РЗИ – Русе, БЧК – Русе, УМБАЛ "Медика" и Акцент БГ са организатори на инициативата "Да спасим децата и Русе от дрогата". Изключителната сериозност на темата налага разбирането и приемането на проблема като личен и полагане на общи усилия в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите. Стряскащ е фактът, че все повече пада възрастта на децата, които за първи път опитват опиати. Лесно достъпните, като цена и възможност за разпространение, метаамфетамини /кристали/ застрашават здравето и живота на децата в тази възраст, действието им е бързо и много често - с фатални последици.

В тази връзка, в периода от 13.10. до 06.11.2023 г., ще се проведе анкетно проучване с родители и с ученици от V до XI клас за знанията и нагласите на младите хора, относно последствията от употребата на психоактивни вещества в 48 училища в област Русе: 20 - основни училища, 13 - средни училища, 13 - професионални гимназии и 2 - профилирани гимназии.

РЕКЛАМА

 

Въпросите в анкетата са изготвени от професионалисти в областта на общественото здраве и допълнени от социолог с цел  по-голяма достоверност на отговорите.

Анкетното проучване ще се проведе за втора поредна година. Очаква се отговорите и резултатите да бъдат по-близки до реалната ситуация от дадените през миналата година.

Това ще бъде и своеобразен тест за ефективността от дейността на Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата". Именно на база резултатите от направената вече анкета стана ясно, че са необходими повече внимание и работа с родителите на децата от рисковата група - 5-9 клас.

Преди месец се създаде националната инициатива "Един грам живот", която също провежда анкета сред родителите на учениците в страната. Резултатите от регионалната анкета ще бъдат включени в обобщените данни на националната инициатива.

Радостно е, че интерес и желание за съвместна дейност бяха проявени от Ротари България, а целите и работата на Инициативата бяха представени на Ротари Русе - Дунав в началото на годината.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 01:10
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net