ВИДЕО: Съвместна продукция на ВиК и КИС 13 показва пътя на русенската вода

By 22 Март 2024 Прочетена 419 пъти 0

Днес отбелязваме Световния ден на водата.

От ООН призовават държавите да се обединят около защитата и опазването на този ценен ресурс, заради нарастващото въздействие на изменението на климата.

По повод Световния ден на водата, от ВиК - Русе показаха филм, който проследява целия път на водата от добиването ѝ, доставянето до потребителите и пречистването. Реализацията на филма бе поверена на екипа на телевизия КИС 13, като оценката за добре свършената работа дойде от ВиК.

Основните водни количества, необходими за водоснабдяването на Русе, се осигуряват от 8 кладенеца в землището на Сливо поле и на село Ряхово. Водата се подава към Русе през четири помпени станции.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


След като се извлече, водата се подлага на дезинфекция и тръгва към 8 населени места като изминава над 20 километра до потребителите в Русе. Цялата дължина на уличната водопроводна мрежа в града е близо 500 километра.

За да се откриват и отстраняват по-бързо възникнали проблеми, от ВиК са създали 19 зони, в които, ако се установи необичайно високо потребление, се прави прослушване на мрежата със специална апаратура за откриване на скрити течове.

Около 290 километра е дължината на канализационната мрежа в Русе. Оттам водата постъпва в Градската пречиствателна станция. Основните проблеми при обработването на отпадъчните води са свързани преди всичко с неправилното изхвърляне на отпадъци в канализацията.

От ВиК Русе съветват потребителите да се опитват да пестят вода, като я използват по-малко в домакинската работа, както и да ограничат замърсяването ѝ, като си изхвърлят трудноразградимите отпадъци в кофите за боклук.

Вижте повече във видеото.

Целият филм може да гледате тази вечер по телевизия КИС 13, веднага след Новините в 18:45 часа!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 22 Март 2024 19:40
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net