ВИДЕО: Спешната помощ и новите електронни рецепти: Има ли проблеми в Русе?

By 26 Октомври 2023 Прочетена 688 пъти 0

Докато се изчистят лекарствените списъци и се изгладят всички проблеми в системата за електронните рецепти, пациентите да имат достъп и до хартиени, предлагат медици от Спешно отделение в Русе.

Според тях, за да се избегнат злоупотреби, хартиените рецепти може да бъдат изземвани от аптеките, за да няма повторно купуване след време.

Технически затруднения при издаването на електронните рецепти за антибиотици няма, но има проблем с огромния набор медикаменти в списъка, който излиза за предписване, обясни началникът на Мултипрофилно спешно отделение в УМБАЛ "Канев" в Русе д-р Пламена Огнянова.

РЕКЛАМА


Тя дава пример с пациент, който се връщал два пъти, за да се коригира електронната рецепта по желание на фармацевта. 

Като друго затруднение, което д-р Огнянова посочва, е това, че в програмата нямало посочени мерни единици за предписаните медикаменти. Освен това списъкът, с който работят лекарите, не е изчистен от медикаментите, които от години липсват на българския пазар.

На този етап е желателно пациентите да имат достъп и до хартиена рецепта, смята д-р Пламена Огнянова. Според нея, ако се запазят хартиените рецепти, би било добре те да се изземат от аптеките, за да не се използват отново.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 00:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net