Трансграничен проект дава нов живот на цъкрвата "Св. Петка" в Русе

By 12 Декември 2019 Прочетена 1418 пъти 0
В рамките на проекта ще бъде ремонтиран и храмът "Св. Георги", като дейностите ще започнат догодина В рамките на проекта ще бъде ремонтиран и храмът "Св. Георги", като дейностите ще започнат догодина снимка: КИС 13

Догодина започва укрепването на църквите "Св. Петка" и "Св. Георги" в Русе.

Това ще стане по съвместен българо-румънски проект, в който е включена и църква в окръг Гюргево. Ще бъдат разработени и три интегрирани туристически продукта за популяризиране на християнското наследство в трансграничия регион. Общата стойност на проекта е 1,5 милиона евро.


Идеята за проекта е отпреди няколко години, когато русенският митрополит Наум постави проблема с пропадането на храм "Св. Петка", заради льосовата почва. Дейностите предвиждат укрепване на сградата и терена около църквата, реставрация на храм "Св. Георги" и възстановяване на стенописите в църквата "Св. Пантелеймон" в румънското село Ведя, окръг Гюргево.

Очаква се през следващата година да започнат строително-ремонтните дейности по проекта. Освен предвидените по проекта над 800 000 евро за църквата "Св. Петка", правителството отпусна допълнително за храма целева субсидия в размер на 500 000 лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 12 Декември 2019 15:54
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net